NE ARARSAN VAR

16 Mart 2010 Salı

ŞEKER HAMURLU FORMA PASTAM








Anneciğimin dün doğumgünüydü ve ona sürpriz olarak en çok sevdiği şeylerden biri olan GS temalı bir pasta yapmak istedim.48 yaşını doldurduğu için forma numarasını 48yaptım:)

Pandispanya için ;
Efsunun Dünyası blogundan aldığım tarifi denedim.20 kişilik pasta için ölçü vermişti fakat kekim ince kaldı.Kalıbım mı büyük geldi bilmiyorum sadece pastanın 1 katı inceliğinde bir kek çıktı ortaya ben de 1 tane daha aynı tariften pasta yaptım aynı ölçülerde.Kek çok lezzetli bir kek eğer bu ebatta bir pasta yapmak istiyorsanız dikdörtgen büyük bir kalıp için 2 ölçü yapın derim.

KEK TARİFİ;

MALZEMELER:


• 5 adet yumurta
• 5 kahve fincani seker
• 1 kahve fincani sut
• 6 kahve fincani un
• 2 paket kabartma tozu
• 1 paket vanilya
• 3 yemek kasigi kakao
Yumurtalarin sarilarini ayirip beyazini mikser ile iyice kopurtene kadar cirpin. Kopuren yumurta aklarina sekeri ilave edin ve cirpmaya devam edin.. Sutu, unu kabartma tozunu ve vanilayi da ilave edip cirpma teli ile yumurta kopuklerini sondurmeden karistirin..Pasta kalibina dokmeden once,kalibin altina yagli kagit yayin, yagli kagidin uzerini tekrardan yaglayin, Pandispanya pistigi zaman, kaliba yapismadan rahatca cikacaktir..Onceden isittiginiz 180C lik firinda yaklasik yarim saat kadar pisirin..

Ben dediğim gibi aynı şekilde 1 tane daha kek yaptım.

Daha sonra ertesi gün kekin ilk katını yani ilk keki desem daha doğru olur.Çilek reçelini sulandırarak ıslattım.
İç kreması için burçinindenemeleri'nden bulduğum kremayı hazırladım.Ama ben yarım bardağa yakın süt ekledim üzerine katı olmasın diye.





İÇ KREMASI;

• 3 su bardağı süt
• 1 çay bardağı toz şeker
• 1/2 çay bardağı un
• 2 tatlı kaşığı mısır nişasta
• 2 yumurta sarısı
• 200 gr bitter küvertür
Yapılışı
1. Çikolata hariç diğer malzemeleri derin bir çelik tencereye koyun. Orta harlı ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin.
2. Kaynamaya başlayınca, yani göz göz, olunca teşten alın. Hemen çikolatayı ilave edin. Çikolata eriyene kadar çırpmaya devam edin.
3. Çikolata tamamen eriyince kenara soğumaya bırakın. Ara ara karıştırarak üzerinin kaymak tutmasını engelleyin. Soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın. En güzel sonuç için en az bir gece buzdolabında dinlendirin.

Üst keki de aynı şekilde çilek reçeli ile ıslattım ve en alt kısmından keserek formanın kollarını oluşturdum.Üstüne kalan kremayı kapladım.ama ben iç kremasını 2 ölçü yapmıştım az gelmesin diye.Siz 1 ölçü yapıp üstünü farklı bi krema yapabilirsiniz.Mesela kremşanti olabilir.

Daha sonra sarı ve kırmızı ile renklendirdiğim şeker hamurumla kapladım.Herkes çok beğendi özellikle anneciğim çok şaşırdı ve çok beğendi ben de çok mutlu oldum tabiki.

ŞEKER HAMURUNA HAZIRLIK





figür denemelerim:)



renklendirdiğim şeker hamurlarım



kale.de den aldığım silpatın üzerinde şeker hamurunu açmak çok kolay.yapışmıyor.



kurabiye keserken kullandığım kalıplar,şeker hamuru modelleme aletleri,renkli glazürler,renkli yenilebilir süsler


şeker hamuru,merdane,pudra şekeri

şeker hamuru açtığım tezgahım,merdanem,şimdilik elimde bulunan malzemelerim:)
ilerde daha çeşitli malzeme alacağım inşallah.

SULTAN LOKUMU







1 kg. süt, 1 paket (250 gr) margarin, 2 su bardağı şeker, 1 paket vanilya, 2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un, ceviz ve tarçın gerekiyor. önce unla yağı kavurun. şekeri ekleyip kavurmaya devam edin. sütü azar azar ekleyin, çırparak pişirin. oldukça yoğun bir muhallebi kıvamına gelip pişince ocaktan indirin. hemen vanilyayı ekleyip 10 dk. çırpın. buzdolabında en az 2-3 saat bekletin. soğuyunca her birinden ceviz büyüklüğünde parçalar alın, içine ceviz + tarçın karışımından koyup kapatın ve yuvarlayın. lokumları hindistan cevizi serpilmiş tepsiye dizin. her tarafının hindistan cevizine bulanmasını sağlayıp, kürdan batırın. servis edene kadar buzdolabında saklayın...

Tarifi portakal ağacından aldım.Hindistan cevizim kalmayınca son kalanları toz antep fıstığına bulamadım ama ben hindistan cevizliyi beğendim.

HAVUÇLU MUFFİN





Havuçlu Mufin
Malzemeler :10- 12 adet standart boy muffin
• 280 gr. Sinangil un (2 + 1/4 bardak)
• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
• 1 tatlı kaşığı karbonat
• Yarım tatlı kaşığı tuz
• 2 tatlı kaşığı tarçın
• 1 yumurta
• 60 - 90 ml. süt ya da su (ben 90 ml. süt kullandım) (60 ml = 1/4 bardak ya da 90 ml = 1/3 bardak)
• 2 yemek kaşığı bal
• 110-140 gr. toz şeker ya da kahverengi şeker (ben fazla tatlı sevmediğim için 110 gr. toz şeker kullandım) (1/2 bardak ya da 2/3 bardak arası)
• 340 gr. rendelenmiş havuç (1 +3/4 bardak)
• 1 tatlı kaşığı vanilla
• 90 ml. sıvı yağ (1/3 bardak)
• 60 - 85 gr. dövülmüş ceviz ya da çekirdeksiz kuru üzüm (ben 85gr. ceviz kullandım ) (1/2 ya da 3/4 bardak arası)
Üstü için:
• Yarım kutu labne peyniri
• 110 gr. pudra şekeri (bence bunu tada tada ekleyin. Hepsi çok şekerli olabilir.) (1/2 bardak)
• Yarım tatlı kaşığı vanilla
Tarif:
1. Muffin kalıplarını yağlayın ya da hazır kağıt kalıpları içlerine yerleştirin. Fırını 190-200 dereceye getirin.(turbo-fanlı fırınsa 170 dereceye ısıtın.)
2. Büyük bir cam kasede; elenmiş unu, kabartma tozunu, karbonatı, tuzu ve tarçını karıştırın.
3. Başka bir büyük cam kasede çatal yardımıyla yumurtayı çırpın. Sütü, balı, şekeri, havucu, vanillayı ve sıvı yağı ekleyin. İyice karıştırın.
4. Bütün sıvı malzemeyi kuru malzemenin bulunduğu kaba boşaltın ve hepsi karışana kadar alt üst edin. Cevizleri ya da üzümleri ekleyin. Daha fazla karıştırmayın.
5. Kaşıkla kalıplara paylaştırın. 20 - 25 dakika, üstüne hafifçe bastırdığınızda tekrar aynı şekli alacak şekle gelene kadar pişirin.
6. Birbiriyle karıştırdığınız üst malzemeyi ılıyınca keklerin üstüne sürün ve birer cevizle süsleyin.


Tarifi evcini.com'dan aldım.

Lezizce'nin hazırladığı(http://lezizce.blogspot.com)yemek etkinliğine bu tarifle katılıyorum.

ETLİ KARALAHANA SARMASI






Malzemeler
1 Demet karalahana
İç Malzemeler
200 gr kıyma
2 adet iri kuru soğan
1 çay bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates veya biber salçası
İsteyen maydanoz ekleyebilir ben sevmediğim için koymuyorum.
Sosu için:
1 kase sıcak su
1 yemek kaşığı domates veya biber salçası

Öncelikle lahanaları yıkayıp temizleyip 5-10 dakika sap kısımları yumuşayana kadar haşlıyoruz ve süzüyoruz.Kenara soğumaya bırakıyoruz ve o sırada iç malzemeyi hazırlıyoruz.Lahanaları enlemesine ikiye bölüp sarıyoruz.Karnıyarık tenceresine diziyoruz.üstüne sosu döküp biraz daha sıcak su ekliyoruz göz kararı ekleyebilirsiniz.Sulu seven fazla ekleyebilir.
Altı kısık olarak 15-20 dk pişiriyoruz.Kontrol ediyoruz pişmişse tamamdır.Afiyet olsun.
Kıymam fazlaydı benim üzerine minik köfteler yapıp koydum kıymanız artarsa siz de bu şekilde değerlendirebilirsiniz.

SODALI BÖREK





















Malzemeler:


• 6 adet yufka
• yarım kilo tuzsuz lor yada yağsız peynir
• 1 demet maydanoz
• 1 su bardağı süt
• 1 su bardağı sıvıyağ
• 2 adet yumurta (birisinin sarısını üzerine sürmek için ayır)
• 1 küçük şişe soda (madensuyu - 20 cl)
• tuz, karabiber, kırmızı pul biber
• susam, çörek otu
Yapılışı:
1. Maydanozun saplarını temizleyip. Peynir rendesi yada lor ile karıştırın. İçine damak zevkinize göre tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ilave edin.
2. Tepsinin tabanını 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ ile yağlayın
3. Süt, yumurta ve sıvı yağı bir kabın içinde güzelce çırpın. (tuz ilave etmeyin)
4. İlk yufkayı tepsinin tabanına kırışık bir şekilde tepsinin tabanını eşit kapatacak şekilde yerleştirin. Sütlü harç ile bu yufkayı azar azar kaşıkla ıslayın. İkinci yufkayıda tepsiye yerleştirin. Onunda üzerini sütlü harç ile ıslayın.
5. Peynirli harcın yarısını tepsinin heryerine eşit olacak şekilde yayın.
6. Daha sonra iki adet yufkayı aralarına sütlü harçtan ıslatarak döşeyin.
7. Kalan peynirli harcı yufkanın üzerine yayın.
8. Beşinci yufkayıda buruşuk bir şekilde tepsiye yerleştirin.ve üzerini kaşıkla ıslayın.
9. En son yufkayı tepsinin ebatlarına göre kıyılarını kesin.
10. Kıyılarını tepsiye güzelce yerleştirin. Sütlü harç ile ıslayın.
11. En üst yufkayı düzgünce tepsiye yerleştirin.
12. Tepsideki döşenmiş yufkaları istediğiniz boyutlarda güzelce kesin.
13. Kalan sütlü harç varsa böreğin üzerine dökün.
14. Bir şişe sodayı kestiğiniz yerlerden eşit olarak tepsiye dökün.
15. Buz dolabında en az 6-8 saat bekletin.
16. Dolaptan alınca üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp, çörek otu ve susam ilave edip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar fırınlayın.

Afiyet olsun


böreğin tarifini yemekgunlugum.blogs.com'dan aldım.Çok güzel bir börek oldu.

ELMALI TURTA
























Kayınvalidemin yaptığı elmalı turta ve tarifi:

HAMUR MALZEMELERİ
200-250gr margarin
1 yumurta
1 tatlı kaşığı yogurt
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un (genelde 2 su bardağına denk geliyor)

iç malzemesi için;
3-4 elma
1 tatlı kaşığı tarçın
yarım su bardağı şeker (elmaların büyüklügüne ve istege göre değişebilir)
ceviz içi
kuru üzüm

önce elmalarımızı rendeleyip şekerimizle birlikte ocağa koyuyoruz. yaklaşık 7-8 dk kavuruyoruz.tarçın ilave edip ocaktan alırkende bir miktar ceviz içini koyuyoruz.
iç malzememiz bir tarafta sogurken hamur yapımına başlıyoruz.

oda sıcaklıgında yumuşamış margarinimizi,yumurta, şeker, yogurt, un ve üzerine de kabartma tozunu döktükten sonra yogurmaya başlıyoruz.hamurumuzun kulak memesinden biraz daha yumuşak bir kıvamda olması gerekiyor.hamurumuzdan küçük bir miktar ayırıyoruz(üzerinin süsü için-- kafes şeklini vermek için)

ısıya dayanıklı yuvarlak borcamımızı yağlayıp hamurumuzu her tarafa eşit olarak yayıyoruz.Kenarlarını biraz yüksek tutmakta fayda var eğer elmalı iç borcama degerse yapışabilir ve keserken zorluk yaşatabilir. bu ipucunu da hallettikten sonra elmalı içimizi hamurun üzerine yayıyoruz.

hamurdan ayırdıgımız parçayı, elimizde uzatarak ince şeritler halinde kafes şekli veriyoruz ve en üste sıralıyoruz.(resimde görüldüğü gibi) ve turtamızı 175' lik fırınımıza veriyoruz üzeri kızarana kadar fırında pişiriyoruz....

ŞEKER HAMURLU PASTA(2.DENEME)


































İnternetten bulduğum pandispanya tarifini kullandım ancak istediğim gibi kabarmadı.kalıbım biraz yayvandı o yüzden oldu galiba ama çok yumuşak dokulu bir kek oldu.Tadı da harikaydı.

Yoğurtlu Kakaolu Pandispanya:
(24cm lik kalıp için)

• 4 Adet Yumurta
• 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
• 3 Türk Kahvesi Fincanı Sinangil Un
• 1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt
• 2 Yemek Kaşığı Kakao
• 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
• 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
• 1 Paket Kabartma Tozu
• 1 Paket Vanilya

Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.

• Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.

• Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)

• Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.

PASTACI KREMASI

Ve yine internetten bulduğum pastacı kremasını kullanarak içini hazırladım ama süt oranını çok az artırırsanız daha iyi olur çünkü biraz katı oluyor.
En çok kullanılan krema çeşitlerinden birisidir. Pastaların üzerilerine sürebileceğimiz gibi pastaların arasına , profiterolün içkısmına, tartların içlerine vb. bir çok alanda kullanabiliriz.

250 gr süt
1 çay bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı un
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
3 yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya

Bütün malzemeyi soğukken tencereye koyalım ve devamlı karıştırarak (puding gibi) pişirelim. Arzu ederseniz piştikten hemen sonra içerisine kıvam vermesi için çok az margarin ilave edip karıştırabilirsiniz.Ben margarin kullanmadım.


2.şeker hamurlu pastamı yapmak için hazırlıklarıma başladım.Oturduğum yerin mahrumiyet bölgesi olmasından dolayı şeker hamuru malzemelerini temin etmekte zorlandım,daha doğrusu gidip alacak bir yer bulamadım ben de internet yoluyla alışverişe başvurdum.Yiyecek birşey için internetten alışveriş yapmak başta beni düşündürdü ve cesaretimi toplayıp www.hammaddeler.com'dan beyaz şeker hamuru ve gıda boyası siparişimi verdim.Acaba nasıl bir şeyle karşılaşırım derken gerçekten de harika bir şeker hamuru geldi.Tadı,kokusu,dokusu çok hoştu ve o heyecanla hemen giriştim pastamı yapmaya.Kırmızı toz gıda boyası vardı evde.İnternettn gelen sarı gıda boyam ve beyaz şeker hamurum dışında başka malzemem olmadığı için 2.pastamı da bunları kullanarak yaptım.Teması ne olsun diye düşündüm eşimi ve beni temsilen 2 karakter yaptım ve tabiki kalplerle süsledim:)Akşama annemler yemeğe geldiler ve yemeğin ardından pastamı görücüye çıkardım herkes çok beğendi nasıl yaptın harika dediler ve böylece pastacılık dünyasına adım atmış oldum:)
Pastanın kaplaması benim için önemli olduğu için açıkcası ilk planda onu tutup içine pek özenmedim ama yine de içi de çok güzel olmuştu.Biraz kreması fazla olmuştu bende bol bol sürdüm o yüzden kalın oldu:).Bir de içine fındık serpiştirdim ve muz dilimleri yerleştirdim.Üzerine de 1 paket kremşantiyi hazırlayıp sürdüm.Dolapta beklettim 2-3 saat sonra çıkardım.Oda ısısında beklettikten sonra üzerine şeker hamurunu kapladım.
Resimleri sizlerle paylaşıyorum fakat cep telefonumdan çektiğim için biraz mat çıkmış istediğim gibi yansıtmamış pastamı ama olsun eğer güzel bir fotoğraf makinesi alırsam çok daha güzel bir şekilde pastalarımı sizlerle paylaşacağım.